O ALOJI

Tajna čudesne biljke

Tajna čudesne lekovite biljke Aloe vere , koja je stara više hiljada godina, je u tome da je pustinjska biljka , da živi u surovim klimatskim uslovima, da je zbog sebe i svog opstanka razvila lepezu hranljivih satojaka , a svi ti sastojci odgovaraju ishranjenosti ljudske ćelije.

Život suncem obasjan

 S druge strane u procesu fotosinteze biljka aloa je zarobila  snop sunčeve svetlosti. Prilikom apsorpcije fotona od strane molekula hlorofila , dolazi do oslobađanja elektrona koji stvaraju čitav niz enzimskih kontroisanih reakcija  i na taj način stvaraju molekule ATP(adenozintrifosfata), glavnog skladišta i izvora energija u celom svetu.  Zato je sok od aloe živa kvantna hrana i kada popijemo čašu aloe vera gela pored toga što unesemo lepezu hranljivih jedinjenja unesemo i snop sunčeve svetlosti kroz fotone koji su se pretvorii u molekul ATP. Tako da nas iznutra obasja sunčeva svetlost i pokrene u organizmu niz korisnih hemijskih reakcija. Zbog toga ova biljka i deluje na različite tegobe, bolesti i simptome.

Pošto savremeni čovek posvećuje sve više pažnje i vremena zdravom načinu života, korišćenje soka iz unutrašnjeg lista aloe vera gela postao je neophodan. To se odražava na svim poljima ljudske aktivnosti, a naročito u oblasti ishrane i primene kozmetičkih sredstava. Za   većinu potrošača savremenog doba  prirodno poreklo i organsko uzgajanje  nekog proizvoda znači da je ZDRAVO.

Po botaničkoj nomenklaturi ima puno lekovitih biljaka a aloa se smatra za kraljicu među lekovitim bilkjama.

Aloe vera kroz istoriju

Ekstrat dobijen iz listova Aloe vere korišćen je već hiljadama godina za lečenje rana i problema sa varenjem. Civilizacije starog veka ovu su biljku smatrale božansvom. U Egiptu  u starom veku smatrali su je biljkom koja daje lepotu, večni život (koristili su je za balzamovanje tela – Aloe vera  je pratila faraona na večnom putu.   Egipatska kraljica Kleopatra je ovu biljku smatrala svojevrsnim izvorom mladosti.   U Kini su  smatrali da listovi ove biljke predstavljaju nokte boginje. Indijanci u Americi gledaju kao na božanstvo i nazivaju je „tihim doktorom’’, afrički nomadi je smatraju ljiljanom pustinje , a Rusi eliksirom dugovečnosti.

Da pogledamo sastav hranljivih jedinjenja Aloe gela , koji se dobija iz srednjeg dela mesnatog lista, i ne sadrži nijedan sastojak koji ne odgovara ishranjenosti ljudske ćelije. To je važno jer iskustva kažu da Foreverov sok od aloje mogu koristiti svi  od nula do sto godina, naravno mogu i posle 100. Isto tako nema predoziranja i vremenskog ograničenja, što je više pijemo bićemo vitalniji.

Pa da krenemo sa sastavom Aloe Vera Gel sadrži:

-Polisaharide(manoza,glikoza,alaktoza,ksiloza i arabinoza),

-Steroide, biljni koji smanjuju alergijske simptome, pomažu kod problema sa varenjem(gorušica) i kod upale organa za varenje,kod artritičnih i reumatskihobiljenja, ubrzavaju zarastanje rana,

-Ima supstance koje imaju antibiotičko dejstvo,

-Ima supstance koje imaju dejstvo hormona

-Saponine, deluju kao čistači i antiseptici

-Aminokiseline , esencijalne i neesencijalne

-Lecitini, procesi hemaglutena i mitogena uloga imunomodulatora

-Lignin, obezbeđuje prodiranje hranjivih jedinjenja i tečnosti preko svih 7 slojeva kože.

-Enzimi, 16 enzima iz grupe amilaza i proteaza pomažu u odstranjivanju izumrlih ćelija, kožu čine glatkijom i podstiče ponovo stvaranje ćelija.

-Vitamini, A,B1,B2,B3,B6,B12(vitamin koji se retko nalazi u biljkama-u organizam ga unosimo većinom hranom životunjskog porekla.) C,E i folna kiselina.

-Minerali, višee od 20 minerala: Ca,P,K,Fe,Na,Mg,Mn,Cu,Cr,Zn…

-Mukopoisaharidi, delotvorni su kao intracelularni ( unutra ćelije) antioksidansi, smanjuju zapaljenske procese na koži i sluzokoži, uništavaju bakterije,viruse i gljivice,pospešuju stvaranje  izumrlih ćelija,pomažu njihov rad i koži i obezbeđuju vlažnost. Mukopolisaharidi mogu biti:

MALI (sa 50-600 molekula u lancu)-smanjuju upale,regulišu nivo šećera u krvi.

SREDNJI(sa višeod 1.500 molekula)

VELIKI ( sa više od 5000 molekula u lancu) uništavaju bekterije i viruse

IZUZETNO VELIKI (sa više od 9000 molekula u lancu), imunomodulatori(tumori,smetnje imunog sistema). U grupu izuzetno velikih mukopolisaharida spadaju: galaktomanoni-šećeri sa visokim molekulima koji u laboratorijskim i kliničkim ispitivanjima pokazuju svojstvo da podstiču imunitet i štite organizam. Sa biološke strane najznačajniji su acetilirani galaktomanoni-acemanoni. Ovi deluju na sistem zaštite organizma, na ćelije imunog sistema (makrofazi, monociti, antitela i T-limfociti. Imaju važnu ulogu u uništavanju virusa.

Svi navedeni sastojci u soku od aloe vera gela deluju sinergistički tj.“ zajedno smo jači” .

Uticaj Aloe Vera Gela:

-Kao IMUNOSTMULATOR, jača otpornost organizma, sprečava razvoj bolesti, povoljno deluje u slučaju bolesti imunosistema, ima dobro dejstvo kod automunih obojenja.

-Kao DETOKSIKACIONA materija oslobađa organizam od toksina, alkohola, narkotika…

-Kao ANTIOKSIDANT uništava slobodne radikale

-Kao sredstvo za sprečavanje UPALA deluje na zapaljenske procese u organizmu ( disajni organi, želudac i creva, upale urinarnog trakta…)

-Kao ANTIVIRUSNA materija

-Kao ANTIBAKTERIJSKA materija uništava bakterija

-Kao ANTIMIKOTIK uništava uzročnike gljivičnih oboljenja

-Kao ADSTRINGENT skuplja sluzokožu i oštećenu kožu

-Kao ANALGETIK smanjuje bol

-Kao STIMULATIVNO sredstvo jača organizam

-Kao LAKSATIV ubrzava varenje i pražnjenje creva

-Kao ANTIDIABETIK reguliše nivo šećera u krvi.

Kako Aloe Vera Gel deluje na kožu?

Štiti je, čini je glatkom i regiliše cirrkulaciju tečnih materija.

Podstiče apsorpciju hranljivoh materija i odstranjuje otrove iz ćelija, poboljšava cirkulaciju krvi, čisti i dezinfikuje, pomaže kod nege kože i masaže, kožu čini elastičnijom i glatkijom, jača, neguje i štiti koren kose, sprečava cvetanje i lomljenje vlasi.  Efikasana je kod crvenila kože i bubiljica, štiti kožu od dejstva sunčevih zraka, utiče na obnavljanje ćelija – PODMLAĐIVANJE.

Prodire u najdublja tkiva kože  i to joj daje efikasnost kod ozleda na koži koji se na drugi način ne mogu rešiti.

Mnogi su naučnici ispitivali sastojke Aloe Vere.

Napomenula bih nekoliko naučnih istraživanja:

IZ OBLASTI GASTROENTEROLOGIJE

-1963 Naučnik BLITZ i saradnici, ispitivali su uticaj aloje na čir na dvanaestopalačnom crevu, na ateroslerozu i na oboljenja koronarnih sudova.

-1981 Naučnik GUPTA i saradnici ispitivali su uticaj lupeola na čireve (čir na želudcu)

-1985 Naučnik AGARWAL i saradnici objavili su da aloja povoljno deluje na razne materije (reguliše masnoće, šećer…)

-1986 JOSHI i DIXIT ispitivali su uticaj aloje na smanjenje masnoćed u krvi

ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI TUMORA

-1979 Naučnik SUZUI i saradnici izneli su da aloe povoljno utiče na lečenje leukemije limfnih ćelija.

-1981 Naučnik IMANISHI i saradnici istakli su da jedan od sastojaka aloje aloctin-a jača imuni sistem protiv   tumora.

ISTRAŽIVANJA ZA OBLAST IMUNOG SISTEMA

-1980 Naučnik DEVELAU i saradnici dikazali su da aloa kod životinja povećava aktivnost ćelija koje uništavaju tumor.

-1988 Naučnik McAlley ukazao je na povoljno dejjstvo aloje kod bolesnika zaraženih HIV-om.

-1989 Naučnik HART i saradnici ispitivali su dejsvo glukomanoma na imuni sistem.

ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI KARDIO-VASKULARNOG SISTEMA

-1982 NAUČNIK YAGI i saradnici ispitivali su povoljno dejstvo mukopolisaharida iz aloje na srčani mišić.

Ovu biljku možemo uporediti sa velikom hemijskom industrijom, koja daje bezbroj proizvoda. Svaki sastojak na svoj način predstavlja posebno čudo prirode, iako je jedan samo jedan mali deo mozaika. Nauka ispituje i pokušava da identifikuje ulogu svakog sastojka posebno. Ova biljka pravo dejstvo postiže delovanjem svih  sastojaka u sinergiji.  Kada joj dejstvo dođe do izražaja, može se reći da predstavlja čudo prirode.

Aloe se sastoji od bezbroj različitih, sitnih delića, kao što kamenčići čine mozaik, ali kada se sve spoji u jedno i kada se pravilno postavi, onda je njena harmoničnost i lepota očaravajuća.

Nije bočica u kojoj se čuva sok Aloe Vera Gela bez razloga žute boje kada je pijemo sunce nas iznutra obasja i unutrašnji složeni mozaik obavlja pravilno sve biološke ni hemijske procese.

Svako jutro unesite čašicu Aloe Vera Gela i imaćete život suncem obasjan

Scroll to Top